18-02-13

Heeft goud zijn aantrekkingskracht verloren?

Goudprijs zijn een van de meest succesvolle investeringen in dit decennium, oplopend van $ 282 per ounce in het begin van 2000 tot hun huidige niveau van 1.648 dollar per ounce. Dit komt overeen met jaarlijks rendement van ongeveer 14 procent van het totaal in vergelijking met ongeveer 2 procent voor de S & P 500 en ongeveer 7 procent voor 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties.

De goudprijs spiked tot een all-time high slotkoers van 1.895 dollar per ounce op 6 september 2011. Beleggers voelden zich aangetrokken tot goud als een relatief veilige haven te midden van dubbele soevereine crisis in de VS en Europa. Deze crises begon te ontstaan ​​in 2010, toen de goudprijs steeg 28 procent ten opzichte van 1101 dollar aan het begin van het jaar tot 1.406 dollar per jaar-einde.

Er zijn verschillende verklaringen voor de oorzaak van de sterke stijging van de goudprijs. Ten eerste, de crises de aantrekkingskracht van traditionele safe-haven activa, zoals goud en US Treasuries. De vraag naar Amerikaanse staatsobligaties heeft gedreven hun prijzen te verhogen, het rijden naar beneden opbrengsten in de mate dat de echte rendementen negatief werd. Dit verhoogde de veilige haven aantrekkingskracht van goud ten opzichte van Amerikaanse staatsobligaties.

Bovendien wordt goud vaak gezien als een hedge tegen inflatie als de waarde de neiging toe te nemen met het algemene prijspeil. Het risico voor de economische groei als gevolg van de crises kunnen hebben geleid tot de verwachtingen voor een lossere monetaire beleid van de centrale banken, met name kwantitatieve versoepeling. Op zijn beurt zou dit naar verwachting leiden tot hogere prijzen, het aantrekken van investeerders naar goud.

Daarnaast is de verhoogde risico's en volatiliteit in de financiële markten en zorgen over de waardevermindering van valuta's, met name de euro, ook de aantrekkingskracht van goud als een meer betrouwbare winkel van absolute waarde op lange termijn.

Voorts is de vraag naar goud steeg met 7 procent in Q3 2011 ten opzichte van Q2 alleen, het verstrekken van sterke ondersteuning om de prijzen. De grootste component van de wereldwijde vraag naar goud is voor sieraden productie, goed voor ongeveer 40 procent. Echter, de meeste van de Q3 2011 toename van de vraag afkomstig uit de particuliere sector aankopen van bars en munten verbeelden goud beroep op het moment als een winkel van waarde in plaats van de vraag voor het maken van sieraden of industrieel gebruik. Aankopen van goud door de centrale banken ook aanzienlijk gestegen in Q3 2011 als goud werd aantrekkelijker te maken voor deze sector ten opzichte van euro en dollar luidende activa.

Ten slotte werd de piek ook deels te danken aan een speculatieve zeepbel met prijzen overextending zich voor de bubble. De goudprijs zakte 16 procent van hun hoogtepunten van 1.895 dollar tot 1.598 dollar in iets minder dan drie weken.

Sinds Q3 2011 zijn gouden prijzen bleven gebonden in een bereik van 1.530 dollar tot $ 1.800 en zijn op dit moment in het midden van deze reeks sluiten op 1.648 dollar. Veel van de marktrisico's die aan de piek in de prijzen leidde in september 2011 zijn nu grotendeels verondersteld te zijn verdwenen. Reële rente beginnen tegen elkaar op en de economische groei vooruitzichten zijn verbeterd, het verlagen van de verwachtingen voor kwantitatieve versoepeling.

De balans van de ECB is gedaald van € 3,1 biljoen in medio 2012 tot € 2,8 trillipn momenteel hoewel de Federal Reserve bleef haar balans uit te breiden, waardoor de aankoop van Treasury en mortgage-backed securities onveranderd op $ 85bn per maand op haar laatste het monetaire beleid vergadering.

Totale vraag naar goud is gedaald met 2 procent tot 1.188 ton in Q3 2012 uit Q3 2011. In deze periode is de vraag naar goud, voornamelijk voor investeringen, uit de financiële sector, met uitzondering van centrale banken, heeft opgepikt sterk, terwijl de vraag naar goud als een winkel van waarde is gedaald ongeveer 30 procent (we gaan ervan uit dat de vraag van centrale banken en aankopen van gouden bar en munten vertegenwoordigen vraag naar goud als een winkel van waarde). Ondertussen is de vraag naar goud voor gebruik in de industrie en sieraden productie bleef gelijk.

Een andere factor het houden van een deksel op goud prijzen, zoals uitgedrukt in US dollar, is een lichte stijging van de dollar sinds Q3 2011. Alle andere dingen gelijk, de goudprijs heeft de neiging om te vallen om te compenseren voor een stijging van de waarde van de dollar.

Sinds een piek in het begin van september 2011 op 1895 dollars, heeft goud de prestaties van zijn indrukwekkend, wat suggereert dat goud kan een deel van zijn aantrekkingskracht verloren. Volgens QNB Group, de belangrijkste neerwaartse risico's voor de prijs vallen centrale banken aanscherpen van het monetaire beleid door te bezuinigen op kwantitatieve versoepeling en het verhogen van de rente.

01:08 Gepost door Bobby Proctor in Goudprijs | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.