13-12-12

Kwantitatieve versoepeling en goudprijs

De term "De4" is wat de meeste zakelijke schrijvers lijken te bellen wat wordt vandaag bekend gemaakt wanneer de Federal Reserve het beleid van de commissie schorst en geeft een persbericht. Ze zullen ook geactualiseerde economische vooruitzichten te bieden en vervolgens Fed Chief Ben Bernanke zal elk kwartaal een persconferentie uit te voeren, dus, zou er heel wat meer te zijn van de Fed vandaag in aanvulling op de aankondiging zelf.

Voor degenen die het nog niet weten, "De4" zal een open-end programma van $ 45 miljard per maand (mogelijk meer, maar zeker niet minder) in centrale-bankgeld afdrukken die zal worden gebruikt om langlopende staatsobligaties te kopen zijn. In combinatie met de lopende QE3 programma van $ 40 miljard per maand in nieuw geld aan hypotheek gedekte effecten te kopen, de Fed zal binnenkort worden het creëren van 85 miljard dollar per maand "uit de lucht" tot het moment dat de economie en de arbeidsmarkt vertonen duidelijke tekenen van verbetering of andere overwegingen (bijvoorbeeld een hogere inflatie) ervoor zorgen dat ze van koers te veranderen.

Dat alles relatief vooraf bekend is echter wat niet bekend - en ook erg belangrijk voor edelmetalen beleggers - is wat dit alles betekent voor de prijs van goud.

We zullen snel genoeg, maar een ding is zeker - markten zijn duidelijk niet reageert op dezelfde manier deden ze vooraf in kennis van eerdere kwantitatieve versoepeling aankondigingen.

Zoals hieronder wordt weergegeven, zijn er al drie "QE" aankondigingen, samen met de officiële lancering van "Operation Twist" iets meer dan een jaar geleden en, behalve voor de eerste ronde van het geld af te drukken terug in 2008 (toen dit nieuw voor zowel de Fed en investeerders), werden al deze aankondigingen vrij goed telegrafeerde door de centrale bank.


Als gevolg hiervan, de goudprijs begon te bewegen hoger voorafgaand aan het beleid van de Fed de verklaring, zoals aangegeven in het groen, evenwel dat niet gebeurd in de afgelopen weken van tevoren van de hedendaagse "De4" launch.

Dat is een reden tot bezorgdheid onder de edele metalen investeerders de laatste tijd, hoewel, sommige mensen beweren dat aangezien "De4" is momenteel niet "ingeprijsd" (dat wil zeggen, als gevolg van de dubbele afleiding van de verkiezingen en "fiscale cliff"), de goudprijs kunnen binnenkort surge want het maakt een inhaalslag. In de vroege ochtend de handel, heeft goud gewonnen ongeveer $ 5 per ounce, dus het is mogelijk dat dit proces al aan de gang.

Een ander belangrijk element van de afbeelding hierboven is hoe de goudprijs verplaatst na voorafgaande "QE" aankondigingen, zoals aangegeven in het zwart. In het begin van-2009 voor "QE1" en in het begin van 2011 voor "QE2", de goudprijs geavanceerde scherp in de maanden die volgden, ongeveer 30 procent en 15 procent, respectievelijk.

Maar na "Operation Twist" werd gelanceerd in september vorig jaar, de goudprijs tuimelde uit haar all-time high van meer dan 1900 dollar per ounce. Terwijl de schuld plafond crisis en de resolutie een belangrijke rol gespeeld in de manier waarop de prijzen van activa verplaatst tijdens deze periode (merk op dat de voorraden getankt, terwijl de goudprijs steeg als de crisis intenser), is het gemeengoed geworden wijsheid dat de goudprijs alleen positief reageert op nieuwe Fed geld drukken, niet in de balans opgenomen schudden.

Deze manier van denken is inmiddels in twijfel getrokken, omdat er was een mooie aanloop van de goudprijs in de zomer van dit jaar voor de september "QE3" aankondiging, maar goud heeft geworsteld in de afgelopen maanden, samen met de aandelenmarkten.

01:23 Gepost door Bobby Proctor in Goudprijs | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |